0318639270 info@het-dierenparadijs.nl
Adres: Het Dierenparadijs
Bellestein 51
6714 DP Ede
Routebeschrijving
Menu

Door het mooie lenteweer zijn er al volop teken aanwezig, oppassen geblazen dus.

Maar wat zijn teken precies?

Teken zijn kleine platte spinachtige diertjes die zich volzuigen met bloed en daarbij zo groot worden als een flinke erwt. Een volgezogen teek veranderd van bruin/zwart naar grijs.

De levenscyclus van de teek bestaat uit vier verschillende fasen:
Ei, Larf, Nimf, Volwassen teek 

Voor iedere fase in de levenscyclus is een nieuwe bloedmaaltijd nodig en daarvoor gaat de teek op zoek naar een slachtoffer (gastheer genaamd). Veel teken zijn niet diersoort specifiek, wat betekent dat ze bloed kunnen zuigen bij verschillende diersoorten of mensen. Ze vinden een gastheer door met hun voorpoten in de lucht te zwaaien. Zodra een gastheer langsloopt, laat de teek zich vallen, doorboort de huid en hecht zich aan dit duurt enkele dagen daarna laat de teek zich weer vallen.


Wist u dat…….. teken niet doodvriezen in de winter, maar vanaf circa 8 graden Celcius weer actief worden?


De teek houdt zich bij voorkeur op in een gemengd loofbos met de blauwe bosbes en/of varens. De teek wordt ook vaak aangetroffen in dennenbossen met een dichte, laag van grassen. Eén derde van de tekenbeten wordt opgelopen in de tuin.

Hoe verwijder je een teek?

Er zijn diversen mogelijkheden om een teek te verwijderen. De tekentang is de meest bekende. Verder zijn er tekentangen met een V-vormige inkeping ( O’tom Tick Twister) een heel ander product is de Beaphar Tick Away (door deze spray bevriest de teek en valt deze er vanzelf dood af).

Verdoof of verbrand een teek nooit voor het verwijderen. Daardoor zal de teek schrikken waardoor de kans op ziekte overdracht wordt vergroot

Het aanhechten van een enkele teek kan nooit helemaal voorkomen worden. Controleer daarom je hond na iedere wandeling en verwijder eventuele teken met een tekentang of tekenpincet.
Er zijn ook preventieve middelen tegen zowel vlooien als teken verkrijgbaar zowel voor de hond of kat.

Vragen? Kom gerust langs in onze winkel voor advies op maat!