0318639270 info@het-dierenparadijs.nl
Adres: Het Dierenparadijs
Bellestein 51
6714 DP Ede
Routebeschrijving
Menu

Waarschuwing voor u en uw huisdier!

Wij kregen deze week van een klant de
waarschuwing over de eikenprocessie rups.
Deze zijn massaal aanwezig in Ede, er zijn er zoveel dat de gemeente heeft besloten om alleen rond scholen en speelpleinen te bestrijden. Langs de N224 zijn bijna alle bomen besmet en wordt er niet bestrijd, aangezien juist daar een losloop gebied is voor honden geven
wij deze waarschuwing graag door.

 De verschijnselen ontstaan vaak direct tot hooguit enkele uren na besmetting

- Zwelling en roodheid van de lippen en het slijmvlies in de bek
- De tong kan gaan zwellen en er kunnen blaren ontstaan
- Veel jeuk
- Speekselen en moeite met slikken
- Vaak raken ook de ogen ontstoken
- Diarree en koorts 
Let op: U kunt zelf ook last krijgen van veel jeuk
en huidklachten met rode bultjes

Het beste wat u zelf kan doen is dagelijks de vacht van uw hond of kat controleren na het wandelen of bij binnenkomst van de kat.

- Kam het dier het liefst buiten.
- De kat kunt u ook op schoot nemen met een kleedje tussen u en de kat
- Draag plastic handschoenen en eventueel een mondkapje
- Controleer de tong van uw huisdier op bultjes en ontstekingen
- Let vooral goed op bij verminderde eetlust.
Houd in een verspreidingsgebied uw hond goed ( liefst aangelijnd) in de gaten. Laat hem niet in de bermen snuffelen of spelen.

Het is belangrijk als u enkele van bovenstaande verschijnselen bij uw huisdier ziet en het komt mogelijk door de eikenprocessierups, om dan de bek meteen te spoelen om de brandharen te verwijderen. Draag hierbij handschoenen zodat u zelf geen irritatie op uw huid krijgt.

Neem daarna contact op met de dierenarts ivm een mogelijke allergische reactie.

De ‘allergische’ reactie kan namelijk dodelijk zijn. Kortom, houd uw dieren uit de buurt van de besmette bomen.

De eikenprocessierups veroorzaakt al enkele jaren problemen in Nederland vooral in de periode mei tot augustus. Vooral in eiken langs lanen, parken, campings maakt ze haar nesten. In de grotere eikenbossen veroorzaakt ze minder problemen, omdat daar meer natuurlijke vijanden, zoals de sluipwesp zijn. De rups dankt zijn naam aan de lange optocht waarin de rupsen ’s nachts over de zuidkant van de eikenstammen op zoek gaan naar eikenbladeren. Zo’n processie kan wel 10 meter lang worden

De volwassen rups is grijsgrauw en wordt  ongeveer 3,5 cm lang. De brandharen van de rups vormen een gevaar voor de gezondheid. De haren zijn 0,2 tot 0,3 millimeter lang. Elke rups heeft er honderdduizenden tot een miljoen. Het zijn pijlvormige haren, die bij een bedreiging worden afgeschoten. De haren kunnen dan makkelijk de huid, de ogen en de luchtwegen binnendringen. De stoffen die van de haren afkomen veroorzaken een op allergie lijkende huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf. Niet alle individuen zijn even gevoelig voor de brandharen. Wanneer één of meer rupsen in de bek komen of zelfs ingeslikt worden dan kan dat ook nog misselijkheid of een allergische reactie op de slijmvliezen veroorzaken. In zeldzame gevallen kunnen andere verschijnselen ontstaan, namelijk braken, duizeligheid en koorts.

De rupsen hoeven niet te worden aangeraakt om in contact te komen met de brandharen. De haartjes verspreiden zich met de wind en kunnen zo in contact komen met wandelaars of fietsers. De haren verschijnen vanaf ongeveer half mei tot eind juni op de rupsen. De haren blijven ook na het vertrek van de rupsen in de nesten, die aan de stammen en dikke takken hangen, aanwezig. Na jaren kunnen deze nesten bij aanraking nog overlast veroorzaken.
Door het grote aantal lage en gevallen nesten lopen behalve mensen (vooral kinderen) ook dieren dit jaar een groter risico. De afgelopen jaren liepen al veel honden letsel op na contact met de brandharen. Zo moest bij één hond de halve tong geamputeerd worden en een kat moest onder narcose gewassen en gekamd worden.