Welkom bij Het Dierenparadijs Ede
Al ruim 44 jaar uw vertrouwde dierenspeciaalzaak in Ede en omstreken

Tuindieren 

 

Tuindieren zijn de dieren van ons allemaal
De dieren die in en rondom ons huis leven zijn ook een beetje onze dieren natuurlijk. Denk aan het buitenvogeltje of familie egel die af en toe op bezoek komen. Woont u dicht bij het bos dan zal ook de eekhoorn zich regelmatig laten zien! Voor al deze dieren hebben wij lekkere voeding en snackjes waarmee we ze kunnen verwennen en soms zelfs ondersteunen.
Hoe maakt u de Nederlandse tuin tuindiervriendelijk?
Veel Nederlandse tuinen zijn betegeld en hebben schuttingen. Vaak wordt er ook met gif gespoten. Dat zijn allemaal omstandigheden waarin tuindieren zich niet thuis voelen en ver weg zullen blijven. Dat is zonde want alle tuinen van Nederland bij elkaar vormen een gebied dat vijf keer zo groot is als de Oostvaardersplassen. Gelukkig maken steeds meer mensen hun tuin tuindiervriendelijk! Maar helaas nog te weinig. Vandaar ook het advies van de vogelbescherming en van ons, geef de dieren in uw tuin het hele jaar door lekkere noten, zaden, vetbollen en pindakaas. Want helaas vinden onze tuindieren te weinig in de natuur! Wat vaak wel een uitdaging hierbij is, is het "hoe". Hoe maakt u, uw tuin tuindiervriendelijk? Daar helpen wij graag bij!
Vogels en andere dieren met voedsel lokken
We kennen allemaal de vetbollen die in de winter buiten gehangen worden voor de vogels, maar wist u dat vogels ook op een natuurlijke manier bijgevoerd kunnen worden door middel van:
Bloemen: Vogels eten dan wel geen bloemen, maar ze eten wel de insecten die op de bloemen afkomen en later eten de vogels de zaden die van de bloemen vallen.
Struiken en boompjes die fruit, besjes of noten geven.
Een grasveld waar de vogels larven en wormen kunnen vinden
Bladeren die zijn afgevallen niet opruimen. Er zit veel leven onder de bladeren zoals insecten, wormen, kevers, die allemaal gegeten worden door de vogeltjes
De tuin veilig maken voor vogels
Schuilplekken zijn heel belangrijk voor vogels. De dieren moeten kunnen schuilen voor roofdieren zoals katten of sperwers. Een schuilplaats kan heel natuurlijk zijn, bijvoorbeeld een dichte plant, struik of klimop zijn perfect!
Help vogeltjes tijdens het broedseizoen
Vogeltjes maken nestjes. Elke vogel heeft daar zijn eigen manier en plek voor, maar wij kunnen de vogels hier heel goed bij helpen door ze bijvoorbeeld een nestkastje aan te bieden. Op deze manier kunnen de vogeltjes hun nestje op een plek maken die zeer veilig is en kunnen ze elk jaar weer terugkomen naar dezelfde plek. Niet alle vogels zullen hun intrek nemen in een nestkastje, het zijn de zogenaamde "hollenbroeders" die dat wel doen.
Elke vogel heeft zijn eigen wensen als het gaat om het nestkastje en de invliegopening
Onze huizen zijn tegenwoordig mooi strak afgewerkt en kieren en gaten zijn eigenlijk bijna niet meer te vinden, dat geeft ook een uitdaging voor de vogels, want ze kunnen zich niet meer in en nabij het huis nestelen.
De grootste kans van slagen heeft een nestkast die op het "Noordoosten" hangt.
Dan waait en regent het niet zoveel naar binnen namelijk. Hang de nestkast ook nooit in de volle zon, daar houden de vogels niet van omdat het dan te warm wordt. U moet ook zorgen voor een vrije aanvliegroute, dus geen obstakels direct voor de ingang van het nestkastje. In de herfst als het nestkastje niet meer gebruikt wordt door de vogels is het goed om deze schoon te maken met kokend heet water.
Voeding tijdens het broedseizoen
Tijdens het broedseizoen hebben vogels meer eiwitten nodig. Dat kan in de vorm van: Gedroogde meelwormen, Gedroogde Vlokreeftjes, Gedroogde Sprinkhanen, Gedroogde insectenmix, Gedroogde Zijdenrupsen.
Veel verschillende vogels aantrekken door veel variatie
De meeste tuindieren trekt u aan door veel variatie in uw tuin of balkon aan te brengen. Een mooie bijkomstigheid is dat u niet alleen veel tuindieren trekt, maar ook insecten, bijen en vlinders, dat zorgt weer voor een mooie diversiteit. Het beste is de tuin in laagjes te bekijken. Bodembedekkers, halfhoge planten en dichte struiken of boompjes. Als u echt gek wilt doen en de dieren helemaal gek wilt maken, plant dan een bessenhaag, dan heeft u feest in uw tuin! Maar ook verschillende soorten struiken achter elkaar die op verschillende momenten van het jaar in bloei zijn doen het heel goed en u heeft op meerdere momenten van het jaar veel dieren in de tuin.
Een paar goede voorbeelden zijn: Gelderse Roos, Liguster, Vuurdoorn, Sleedoorn, Vlier en Kardinaalsmuts.
Maak van uw tuin of balkon een vogelparadijs!
Hang of plaats of schroef  (aan de reling) een mooie waterschaal
Plaats potten of bij meer plaats een moestuinbakje met bloemen of kruiden
Plaats een kleine frambozen of andere bessenstruik in een pot
Laat een klimplant groeien langs de erfscheiding of balkon
Hang in de schaduw een nestkastje voor bijvoorbeeld pimpelmezen of koolmezen met een 3-in-1 huismussen nestkast onder de dakrand
Hang een voersilo, mezenbollen en pindanetjes op.

 

E-mailen
Bellen