Welkom bij Het Dierenparadijs Ede
Al ruim 44 jaar uw vertrouwde dierenspeciaalzaak in Ede en omstreken

Vogels

Er zijn verschillende soorten kleine vogeltjes die als huisdier gehouden worden. De meest bekende zijn wel de kanaries en parkieten. De dieren zijn niet alleen mooi om te zien, maar ook nog eens super gezellig om mee samen te leven en de intense band die zich kan vormen tussen vogels en verzorger is voor het leven!


Hij staat in de top 3 meest populaire gehouden vogels naast de Kanarie en Grasparkiet. 

Zebravinkjes zijn super leuke vogels om te houden in een volière in de tuin. Deze kleine vogeltjes hebben een prachtig voorkomen en hiernaast fluiten ze ook nog regelmatig een prachtig lied. Bent u op zoek naar een leuke vogelsoort voor in uw volière? Dan is de Zebravink een goede kanshebber!

Zebravinken horen niet alleen te leven, het zijn groepsdieren die het best in koppels gehouden kunnen worden. Hoeveel zebravinken u samen kunt houden is voornamelijk afhankelijk van de ruimte die u voor ze heeft. Een koppeltjes Zebravinken hebben een kooi nodig van minimaal 75 x 75 centimeter maar dit is al aan de krappe kant. Echter als u er meerdere wilt houden komt u al snel uit op een volière. Zebravinken zijn vriendelijke, toegankelijke vogels die in de meeste gevallen best prima samen gaan met andere vogelsoorten. Mits er uiteraard voldoende ruimte is voor alle vogels. Wilt u uw gemengde volière vullen met zebravinkjes én andere vogels? Dan zijn bijvoorbeeld Japanse meeuwtjes goede keuzes.
Wilt u meerdere zebravinkjes samen houden dan is het belangrijk te weten dat 2 koppels vaak niet goed gaan. Dit zal gegarandeerd bonje op leveren in de volière. Wilt u meerdere zebra vinken samen houden kies dan voor minstens 3 koppels of meer.


De opvallende gele kanariepiet, wie kent hem niet? Deze leuke vogeltje kunnen zowel binnen als buiten worden gehouden in een volière en zijn echte sfeermakers. Met fanatieke fluitconcerten stelen ze de show in menig huiskamer en achtertuin. De Kanarie is een graag geziene vogel als huisdier.  Ondanks de kanarie vaak minder gericht is naar de mens dan sommige andere vogels. Is de Kanarie wel een super sociale vogel, ze leven in het wild dan ook in grote groepen samen in één gebied. Het alleen houden van een kanarie gaat dan ook behoorlijk tegen de natuur in en is niet aan te raden. Kies daarom altijd voor een koppel of meerdere kanaries in jouw vogelkooi of volière. Hierin is een vrouwtje en mannetje het meest ideaal. Wilt u meerdere kanaries houden? Kies dan voor meer vrouwtjes, de mannelijke kanaries onderling kunnen nog wel eens onenigheid krijgen in de kooi.


Parkietensoorten zijn er een heleboel, misschien wel te veel om op te noemen. Van deze grote familie zijn er een aantal populair parkieten. Deze vogels kunnen binnen in een kooi en buiten in een onverwarmde volière gehouden worden mits er een goed tocht en vochtvrij nachthok ter beschikking is. De meeste populaire parkietenrassen 


De grasparkiet misschien wel de meest bekende en voor de hand liggende soort. Deze kleine vogels komen in verschillende kleuren; van blauw tot geel en van groen tot grijs. De grasparkiet is een slimme vogel en wordt graag uitgedaagd. Ze worden het best gehouden in koppels van 2, wil je vermeerderen en een groep parkieten houden? Kies dan altijd voor een vermeerdering met 2-tal. Natuurlijk is het aantal vogels ook afhankelijk van de ruimte in de kooi of volière
De valkparkiet is een wat grotere vogel die ook vaak gehouden wordt in een kooi of volière. Valkparkieten kunnen tegen koude dagen maar ijzige kou vinden ze minder leuk. Zorg er daarom voor dat deze vogels in de wintermaanden binnen kunnen zitten en hier voldoende ruimte hebben. Het nachthok moet vrij zijn van tocht eventueel afgedekt wordt bij kouder weer. Ook valkparkieten worden gehouden in koppels van 2, 4 of 6 vogels in een kooi of volière. Zorg hiernaast voor voldoende uitdaging want deze vogel houdt wel van wat avontuur. 
De halsbandparkiet is een bijzondere vogel in dit rijtje. Deze vogels kunnen een tikkeltje agressief zijn tegen andere vogels, het beste kunt u deze dan ook als 1 koppel houden van 2 vogels. De groene halsbandparkiet is een fanatiek vlieger dus heeft ook best wat ruimte nodig in de volière. Omdat ze een vrij sterke snavel hebben is een aluminium kooi of volière. Een andere optie is een kooi of volière van gegalvaniseerd staal voor deze vogels. Verwarmen is niet nodig maar extra bescherming op koude dagen in een comfortabel nachthok is een must.


Ze zijn prachtig om te zien, enorm slim en vindingrijk en hebben zelfs het vermogen om te kunnen praten. We spreken hier uiteraard over de papegaai! Een papegaai is een huisdier dat je niet zomaar neemt, een goed overwogen keuze is belangrijk want sommige soorten kunnen ouder worden dan de gemiddelde mens. 

Wereldwijd tellen we méér dan 300 papegaaiensoorten, afkomstig van verschillende delen op de wereld. Maar niet alle papegaaien die in het wild leven zijn geschikt als huisdier. Binnen de grote groep verschillende vogels zijn de volgende het meest populair als huisdier:
De Ara 
De Ara is waarschijnlijk de meest bekende van allemaal. De welbekende kleuren en het grote formaat van deze vogels zal u ook niet zomaar ontgaan. Binnen de Ara familie bestaan 9 verschillende soorten papegaaien, de Blauw gele ara en de Geelvleugel ara zijn het meest populair als huisdier. Wilt u een van deze papegaaien in huis halen besef je dan goed dat deze soort in gevangenschap wel 80 jaar kan worden. De Blauw gele Ara heeft een wat afwachtend karkater en is vaak wat eenkennig. De geelvleugel is juist wat meer zelfverzekerd en minder aanhankelijk, wel is deze soort weer wat luidruchtig en hierdoor wellicht een minder goede keuze in een flat of appartement.
De Kaketoe 
De Kaketoe is een opvallende verschijning. Iedereen kent de filmpjes wel van een headbangende kaketoe op de keukentafel. En niets is minder waar; ze stelen graag de show. De grote kuif op het koppie helpt hier natuurlijk ook aan mee. De Kaketoe kan zich snel vervelend, voldoende uitdaging én aandacht hebben deze vogels dan ook wel nodig. Ze zijn vrij aanhankelijk en kunnen de aandacht ook best eens opeisen als ze dit nodig vinden. De Kaketoe komt in verschillende varianten de Geel of Witkuif is het meest populair maar de rosé kaketoe is toch ook écht wel een knapperd. De Kaketoe wordt in gevangenschap niet ouder dan 70 jaar, maar dat is natuurlijk al een behoorlijke prestatie!
De Grijze roodstaart 
Als u een papegaaisoort zoekt met een breed vocabulaire, dan zit u bij de grijze roodstaart goed. Deze grote vogel kan tot wel 750 verschillende woorden leren. U moet er dan natuurlijk wél de nodige aandacht aan besteden. Deze grijze roodstraat staan er ook om bekend geluidjes te imiteren, zoals de ringtoon van uw telefoon of de ‘ping’ van de magnetron. Deze slimme jongen kan een leeftijd bereiken van gemiddeld 60 jaar in gevangenschap, kán want veel papegaaien halen deze leeftijd helaas niet. De grijze roodstaart is over het algemeen een wat verlegen, gevoelige papegaai. Hij kan wat eenkennig zijn en kan naast spraakzaam ook af en toe best luidruchtig zijn.
De Amazonepapegaai 
De blauwvoorhoofd, geelvoorhoofd, dubbelgeelkop en groenwang zijn een aantal populaire Amazonepapegaaien. Ze komen, zoals de naam al doet vermoeden uit het Amazone gebied en komen in verschillende groottes van 25 tot 40 centimeter. Het zijn goede praters, ze kunnen vele woordjes spreken én zelfs kleine zinnetjes maken. Deze vogels praten graag maar zijn daarnaast ook vrij luid. Het zijn vriendelijke vogels, sociaal en aanhankelijk maar kunnen pittig uit de hoek komen wanneer ze zich vervelen of onvoldoende uitdaging en aandacht krijgen. Deze papegaai bereikt een gemiddelde leeftijd van 25 jaar maar kán bij de juiste omstandigheden nog best wat ouder worden.
De Dwergpapegaai 
De Agapornis roseicollis, Agapornis personatus en Agapornis fischeri zijn de meest bekende dwerg papegaaien soorten die gehouden worden als huisdier. Deze kleine vogels zijn populair en worden vaak gehouden in volières en vogelkooien. De Agapornissen staan bekend om de liefdevolle relatie die ze onderling hebben. Deze papegaaien kunt u dan ook het beste samen houden, wat ook makkelijk kan door het kleine formaat. Deze vogels kúnnen praten maar ze doen het eigenlijk niet, ze maken wel geluidjes; ze fluiten, klikken en tjielpen maar zijn over het algemeen niet echt vocaal aangelegd.


Een papegaai alleen of samen?
Als we in het wild kijken leven papegaaien altijd in groepen. In de meeste gevallen van dezelfde soort maar toch komt het ook voor dat verschillende papegaaien samen leven. Toch worden veel papegaaien als huisdier alleen gehouden. En dit kan, maar het is dan wel belangrijk dat u uw vogel voldoende aandacht en uitdaging geeft. Een papegaai die zich verveelt kan vervelend worden en daarnaast is het niet bevorderlijk voor de gezondheid van uw vogel. Wilt u graag meerdere papegaaien houden maar heb je gebrek aan ruimte? Kies dan bijvoorbeeld voor dwergpapegaaien die over het algemeen toch wat minder ruimte nodig hebben.



Hou ten alle tijden rekening met de spanwijdte van de vleugels. Welke vogel u ook kiest, de vogel moet zichzelf volledig kunnen uitstrekken zonder de randen van de kooi of volière te raken.

E-mailen
Bellen