Welkom bij Het Dierenparadijs Ede
Al ruim 44 jaar uw vertrouwde dierenspeciaalzaak in Ede en omstreken

Wormen, vlooien en teken

Wat is Giardia bij honden?
Giardia is een veel voorkomende darmparasiet bij honden. Over het algemeen hebben honden, die deze parasiet bij zich dragen nauwelijks ergens last van. Bij gevoelige honden, zoals puppy’s of honden met een verminderde weerstand, kan de parasiet echter wel gezondheidsproblemen geven.
Symptomen Giardia

  • wisselende tot hardnekkige diarree
  • buikpijnlijk
  • bloed en/of slijm bij ontlasting
  • soms ook braken
  • verminderde eetlust en sloomheid

De mate van klachten verschilt erg per hond. Veel honden dragen de parasiet bij zich en hebben geen klachten. Indien honden besmet raken met Giardia duurt het gemiddeld 1 à 2 weken totdat de symptomen ontstaan.


Hoe raken honden besmet met Giardia?
Honden die besmet zijn met Giardia scheiden de parasiet uit in hun ontlasting. Deze parasieten komen vervolgens in de omgeving terecht waar een andere hond zich er mee kan besmetten. Dit kan bijvoorbeeld door het eten van (besmet) gras, te drinken uit plassen of te likken aan zijn of haar poten waarmee de hond in besmet oppervlak is gaan staan. Ook kan het via de schoenen meegenomen worden in huis waardoor honden soms ook besmet raken..


Wormen

Waarom is ontwormen belangrijk?
Wormen zijn parasieten die in de darmen van uw hond kunnen leven. Deze kunnen uw hond ernstig ziek maken. De klachten variëren van steeds terugkerende diarree tot een algemeen slechte conditie. Honden kunnen met wormen besmet worden door vlooien en luizen, andere besmettingswegen zoals de bodem (het eten van aarde), het water of het eten van besmet voedsel en rauw vlees.
Reden te meer om uw hond preventief tegen wormen te behandelen.


Vlooien en teken

Waarom is ontvlooien en een tekenmiddel belangrijk?

Het ontvlooien van uw hond kan een hele klus zijn. Wat het vooral vervelend maakt is dat de meeste vlooien niet óp de hond zitten, maar in de omgeving. Dat kunnen volwassen zijn, maar ook larven. Naast het ontvlooien van de hond is het dus ook belangrijk om de omgeving mee te nemen, zodat alle eitjes, larven en volwassen vlooien zeker weg zijn. 
Op het moment dat een hond vlooien heeft, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te behandelen. Door de vlooien kan de hond vervelende klachten zoals jeuk ervaren. Dit kan de hond erg gefrustreerd maken. Vaak dragen vlooien ziektes bij zich, kunnen ze allergieën veroorzaken en kunnen ze drager zijn voor de eitjes van de lintworm. Het is dus erg belangrijk om naast een vlooien kuur ook een ontwormingstablet te geven. Daarnaast is het niet erg hygiënisch om een hond met vlooien in huis te hebben. Genoeg redenen dus om een hond te ontvlooien en dit preventief te blijven doen.

Wat zijn teken?
Een teek is een kleine, bloedzuigende parasiet die zich nestelt in de huid van de hond. Ze leven met name in struiken en hoog gras, om vervolgens op het slachtoffer te springen. Omdat honden veel buiten zijn, lopen ze relatief veel risico op tekenbeten. Door teken kan niet alleen u maar ook uw hond de ziekte van lyme krijgen! Daarom moet u uw hond goed tegen teken beschermen. 


Wormen
Vlooien en teken

E-mailen
Bellen