Welkom bij Het Dierenparadijs Ede
Al ruim 44 jaar uw vertrouwde dierenspeciaalzaak in Ede en omstreken

Konijn & Knaagdier

 

Is een konijn dan geen knaagdier? Het onderscheid dat gemaakt wordt tussen konijnen en knaagdieren ligt hoofdzakelijk in het verschil in Orde. Konijnen behoren samen met de haas tot de Orde van de Lagomorpha (haasachtigen). De cavia en de andere knaagdieren behoren tot de Orde Rodentia (knaagdieren). Dus is het konijn inderdaad geen knaagdier. Hamsters, muizen, ratten, gerbils, degoes, chinchilla’s en eekhoorns zijn diersoorten die wel onder de orde van knaagdieren vallen.
Het verschil tussen de haasachtigen en knaagdieren uit zich met name in het gebit. Konijnen hebben kleinere stifttandjes achter de twee grote snijtanden in de bovenkaak en dus in totaal vier snijtanden in de bovenkaak. Bij de knaagdieren ontbreken deze stifttandjes, zij hebben dus alleen de twee grote snijtanden in de bovenkaak.
Een ander verschil is het benoemen van de vrouwtjes en mannetjes. Zo noemen we mannetjes konijnen rammen en vrouwtjeskonijnen voedsters. Maar mannetjes cavia’s heten beertjes en de vrouwtjescavia’s noemen we zeugjes. En bij ratjes heet het vrouwtje een moertje en het mannetje rammetjes. 

 


 

 


 


E-mailen
Bellen