Welkom bij Het Dierenparadijs Ede
Al ruim 44 jaar uw vertrouwde dierenspeciaalzaak in Ede en omstreken

Tuindieren

eekhoorn, egel en insecten


De bekendste eekhoorn bij ons in het wild levend is de Rode Eekhoorn (Sciurus vulgaris). Deze acrobatische kleine knaagdieren springen makkelijk van boom naar boom op zoek naar hun lievelingseten: eikeltjes!
Eekhoorns worden 3 tot 7 jaar in het wild, en tot tien jaar in gevangenschap.
Wanneer kan ik de buiten eekhoorn het beste voederen?
Eekhoorns zijn overdag, eigenlijk de hele dag door actief. Ze gaan vlak voor zonsondergang weer naar hun holletje en komen vlak na zonsopgang weer tevoorschijn. Eekhoorns zijn net als veel andere knaagdieren, erg nieuwsgierig en komen graag nieuwe dingen bekijken.
Waar houden eekhoorns van?
Eikels zijn favoriet bij de eekhoorn! Al is dit niet het enige wat ze eten. Eekhoorns zijn eigenlijk een beetje omnivoor, want ze eten naast plantaardige voeding zoals nootjes, schors, sparren, pijnbomen ook insecten.
Hoe kunnen eekhoorns het beste gevoederd worden?
Het maakt eigenlijk niet uit, maar een beetje uitdaging zouden de dieren zeker op prijs stellen. In Amerika maken mensen soms hele speeltuinen in de tuin voor de eekhoorns en het is geweldig om te zien hoe de dieren acrobatisch overal overheen klimmen om bij hun geliefde eikeltje te komen!
Hoe weet u of ik eekhoorns in de buurt heb?
Eekhoorns slapen in bomen, dat hoeft niet perse een heel bos te zijn. Als er enkele bomen en dan met name eikenbomen in de omgeving zijn, dan is de kans groot dat er ook eekhoorntjes in de buurt zijn. U kunt dit testen door een voederplekje voor de dieren te maken.

Hier kunt u content plaatsen.


Rijke mix van granen, zaden, noten, vruchten en meelwormen.
Deze acrobatische omnivoren hebben voldoende variatie in hun dagelijkse voeding nodig. De eekhoorns zullen dit dan ook zeker waarderen als vulling voor hun voederhuisje.

Hoewel we de Egel in de "tuindieren" hebben ondergebracht, zijn er natuurlijk ook Egelsoorten die als huisdier gehouden worden, zoals de Witbuikegel. Hier hebben we het voornamelijk over de wilde egel.
Egels zijn solitair, ze leven alleen en worden beschouwd als alles eters (omnivoren). In het wild voeden ze zich met insecten, kevers, wormen, slakken, spinnen enz. Idealiter hebben egels toegang tot compost in de tuin. Daarin vind de egel ook allerlei lekkere dingen, zoals de insecten die zich vastklampen aan fruitafval. Eind november zouden egels zelf voldoende voedsel moeten kunnen vinden, zodat jonge egels minimaal 500 g wegen en dus voorbereid zijn op de winterslaap. Een goed doorvoede egel kan tot 30 cm lang worden en tot 1,5 kg wegen.
Egels hebben geen haar en geen vacht. Hun "vacht" bestaat uit verhoornde haren in de vorm van wel 8000 stekels per dier. Hun stekels worden regelmatig vernieuwd en gewisseld zonder dat er kale plekken ontstaan. In gevaarlijke situaties rolt de egel zich op en steekt zijn stekels omhoog als verdediging tegen de vijand.
De levensverwachting van een egel is maximaal 10 jaar. De kernlichaamstemperatuur van een egel is 35°C en daalt tot 1,5°C tijdens de winterslaap. Zijn hart klopt ongeveer 180 keer per minuut - tijdens de winterslaap slechts ongeveer 10 keer.
Als een egel eenmaal een geschikte partner heeft gevonden, kan hij een of twee keer per jaar 2 tot 6 baby-egeltjes baren.
Kenmerkend voor egels is hun gevoelige gehoor (ze kunnen zelfs ultrasone tonen horen) en hun uitgesproken vocalisatie. Egels horen we vaak smakken, snuiven en hijgen, sissen, hoesten (let op - vermoedelijke longworm) of, in gevaarlijke situaties, luid gekakel of geschreeuw. Als een egel zich bedreigd voelt, leidt dit vaak tot snelle afweerreacties zoals bijten.

Een zieke of verzwakte wilde egel verzorgen?
Neemt u vanwege ziekte of ondergewicht tijdelijk een egel in huis, dan dient u dringend een aantal punten in overweging te nemen:

  •  Egels hebben een schuilplaats nodig in de vorm van een bak of hol voor huisvesting. De meeste Caviahuisjes en Konijnenhuisjes zijn hier ook geschikt voor. De vloer kan bijvoorbeeld worden bedekt met bodembedekking met een laagje hooi. De ren moet minimaal 2 vierkante meter zijn. Het is heel goed om een ​​ruwe stenen plaat in de ren te leggen, waar de egel overheen moet lopen. Op deze manier kan hij automatisch zijn nagels slijten, aangezien ze constant groeien en anders met de hand moeten worden ingekort als ze te hard groeien.
  • de geschikte omgevingstemperatuur moet tussen 18° en 22° graden zijn. In de winterslaap moet je de temperatuur echter onder de 6 graden houden, zodat de egel niet tussentijds wakker wordt en teveel energie verbruikt.
  • aangezien egels nachtdieren zijn, moeten ze altijd 's avonds worden gevoerd. Als opstartvoer kan natvoeding voor katten, hardgekookte eieren, rauw rundergehakt, havermout, rijp fruit, wortelen etc. gebruikt worden. Om er echter voor te zorgen dat de egel alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt is egelvoer van essentieel belang.
  • Egels hebben de neiging om snel overgewicht te krijgen. Daarom moet u oppassen dat je de egel niet te veel voert. Te veel gewicht kan leiden tot leververvetting en musculoskeletale (spieren/botten) aandoeningen.
  •  zorg voor voldoende water voor de egel. Geef nooit koemelk! Een egel verdraagt ​​geen koemelk, zelfs niet in verdunde vorm! De lactose die erin zit leidt tot levensbedreigende diarree! Gebruik altijd speciale melk voor Egels.


HobbyFirst WildLife Hedgehog Food Blend
Door de variatie van natuurlijke ingrediënten zorgt dit egelvoer ervoor dat de egel alle nodige voedingstoffen binnenkrijgt. HobbyFirst WildLife Hedgehog Food Blend is een rijke mengeling met eivoer, meelwormen en rivierkreeftjes.Vlinders & Bijen: Verwelkom deze Prachtige Bestuivers in Jouw Tuin!

Prachtige bestuivers naar uw tuin te lokken en te helpen. Van kleurrijke bloemen tot speciale voederstations, hier zijn enkele manieren waarop u vlinders en bijen kunt verwelkomen en ondersteunen in uw groene oase:

  • Bloemenweides en Bloeiende Planten: Creëer een weelderige bloementuin met een verscheidenheid aan bloeiende planten zoals lavendel, salie, vlinderstruiken, zonnebloemen, en buddleja's. Deze bloemen trekken niet alleen vlinders en bijen aan, maar zorgen ook voor een prachtig kleurenpalet in je tuin gedurende het hele seizoen.
  • Voederplaatsen voor Vlinders: Installeer voederstations voor vlinders, zoals vlinderbakken gevuld met een zoete nectaroplossing. Deze voederplaatsen voorzien vlinders van de nodige energie en helpen hen overleven, vooral tijdens droge periodes.
  • Bijenhotels: Hang bijenhotels op in je tuin om solitaire bijen een veilige plek te bieden om hun eitjes te leggen en zich voort te planten. Deze hotels zijn gevuld met holle buizen en stukjes hout waar bijen graag hun nesten van maken.
  • Waterbronnen: Zorg voor een constante waterbron, zoals een ondiepe schaal met water en wat drijvende stenen of takken waar bijen gemakkelijk kunnen landen om te drinken. Dit is vooral belangrijk tijdens warme zomerdagen wanneer water schaars kan zijn.
  • Natuurlijke Schuilplaatsen: Creëer natuurlijke schuilplaatsen zoals struiken, houtstapels, en grasrijke gebieden waar vlinders en bijen kunnen rusten en schuilen tegen regen en wind.Om de insecten in je tuin een handje te helpen bij het nestelen en overwinteren kan je een insectenhotel in je tuin plaatsen. Het Insectenhotel van Trixie is gemaakt van onbehandeld grenenhout met leisteen en biedt het perfecte onderkomen voor bijen en andere insecten. Het hotel bevat 5 compartimenten voor de insecten en je kunt het hotel eenvoudig ophangen aan een spijker in de muur.
Hebben wij een product niet op voorraad of wilt u een ander formaat, vraag bij een van onze medewerkers naar de mogelijkheden.
Mocht u nog aanvullende vragen hebben, vraag het aan via ons contact formu-lier of aan een van onze medewerkers!

E-mailen
Bellen