Welkom bij Het Dierenparadijs Ede
Al ruim 44 jaar uw vertrouwde dierenspeciaalzaak in Ede en omstreken

Wormen, vlooien en teken

 

 

Wat is Giardia bij katten?
Giardia is een darmparasiet die veel voorkomt bij katten en honden. De meeste katten die besmet zijn met de Giardia parasiet laten geen symptomen of klachten zien. Maar bij jonge katten of katten met een verminderde weerstand kan de parasiet helaas wel voor klachten zorgen.


Wat zijn de symptomen van Giardia bij katten?

  • Wisselende tot aanhoudende diarree
  • Bloed en/of slijm bij de ontlasting
  • Braken
  • Verminderde eetlust
  • Sloomheid

Hoe raakt een kat besmet met Giardia?
Giardia wordt uitgescheiden via de ontlasting. Een kat kan zich vervolgens besmetten door in contact te komen met deze ontlasting. Denk hierbij aan het likken van de pootjes na het lopen op een besmet gebied, of te drinken uit een besmet drinkbakje. Ook kan het via de schoenen meegenomen worden in huis waardoor honden soms ook besmet raken, waardoor binnen katten ook besmet kunnen raken. Kittens kunnen het ook krijgen via de moedermelk als de moederkat besmet is.


Wormen
Waarom is ontwormen belangrijk?

Alle katten in Nederland krijgen vroeg of laat te maken met parasieten zoals wormen. Een wormbesmetting kan lange tijd geen zichtbare klachten bij je kat geven, terwijl ze de gezondheid van je dier toch flink kunnen aantasten. Ook kan een kat met wormen andere dieren en mensen besmetten. Het is dan ook erg belangrijk je kat regelmatig te ontwormen.


 

Vlooien en teken
Waarom is ontvlooien en een tekenmiddel belangrijk?
Het ontvlooien van uw kat kan een hele klus zijn. Wat het vooral vervelend maakt is dat de meeste vlooien niet óp de kat zitten, maar in de omgeving. Dat kunnen volwassen zijn, maar ook larven. Naast het ontvlooien van de hond is het dus ook belangrijk om de omgeving mee te nemen, zodat alle eitjes, larven en volwassen vlooien zeker weg zijn.
Op het moment dat een kat vlooien heeft, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te behandelen. Door de vlooien kan de kat vervelende klachten zoals jeuk ervaren. Dit kan de kat erg gefrustreerd maken. Vaak dragen vlooien ziektes bij zich, kunnen ze allergieën veroorzaken en kunnen ze drager zijn voor de eitjes van de lintworm. Het is dus erg belangrijk om naast een vlooien kuur ook een ontwormingstablet te geven. Daarnaast is het niet erg hygiënisch om een kat met vlooien in huis te hebben. Genoeg redenen dus om een kat te ontvlooien en dit preventief te blijven doen.


Wat zijn teken?
Een teek is een kleine, bloedzuigende parasiet die zich nestelt in de huid van de kat. Ze leven met name in struiken en hoog gras, om vervolgens op het slachtoffer te springen. Omdat de meeste katten veel buiten zijn, lopen ze relatief veel risico op tekenbeten. Door teken kan niet alleen u maar ook uw kat de ziekte van lyme krijgen! Daarom moet u uw kat goed tegen teken beschermen. 

 

Wormen
Vlooien en teken

E-mailen
Bellen