Welkom bij Het Dierenparadijs Ede
Al ruim 44 jaar uw vertrouwde dierenspeciaalzaak in Ede en omstreken

Tuinvogels

Buitenvogels zijn dieren van ons allemaal en ze kunnen onze hulp goed gebruiken! Waar we vroeger de vogels alleen in de winter ondersteunen, is dat nu bijna het hele jaar nodig. Dit komt doordat er minder insecten zijn, wij veel meer bebouwd hebben en het natuurlijke leefgebied van veel vogels krimpt.
In de lente en zomer zijn eiwitten nodig voor de buitenvogels
Vogels zijn in de lente en zomer druk druk met het bouwen van nestjes en het grootbrengen van hun kroost. Ze hebben in deze periode meer eiwitten nodig om aan te sterken en op energie te blijven voor de jongen. Tijdens het broedseizoen hebben vogels meer eiwitten nodig. Dat kan in de vorm van: Gedroogde meelwormen, Gedroogde Vlokreeftjes, Gedroogde Sprinkhanen, Gedroogde insectenmix, Gedroogde Zijdenrupsen.
In de winter is vet nodig voor de buitenvogels
Voor de winter hebben buitenvogels vet nodig om een speklaagje te kweken. Dit speklaagje beschermt de dieren tegen de kou. Het is goed om al eind september/oktober te beginnen met vette zaden zodat de dieren zich optimaal kunnen voorbereiden op de winter.
Wat mag je niet voeren aan buitenvogels?
Hoe verleidelijk het ook is, buitenvogels mogen geen menselijke etensrestjes krijgen. Buitenvogels hebben een specifieke voedingsbehoefte die niet overeenkomt met ons eten helaas. Ook brood of melkproducten zijn niet geschikt voor buitenvogels
Wist u dat.... 

In 2024 

1.182 Edenaren meededen aan de nationale tuinvogeltelling van de Vogelbescherming en dat er in de gemeente Ede. 

13.646 vogels geteld zijn.. 

hieronder de top 10 van Edese getelde tuinvogels tijdens de nationale tuinvogeltelling 2024
1. Huismus 2.953
2. Koolmees 1.615
3. Pimpelmees 1.403
4. Merel 1.082
5. Houtduif 1.033
6. Vink 920
7. Ekster 710
8. Kauw 676
9. Roodborst 568
10. Turkse tortel 441Wilt u volgend jaar mee doen aan de nationale tuinvogel telling? Dan vind u hieronder de uitleg
De vogels tellen in 3 gemakkelijke stappen:
Tel op vrijdag 24, zaterdag 25 of zondag 26 januari 2025 één keer een half uur de vogels in uw tuin of op uw balkon. Vliegen de vogels alleen maar over uw tuin? Die tellen niet mee.
Noteer alle waarnemingen van een soort in uw tuin of op uw balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loopt u het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die u tegelijk heeft gezien. Dus: ziet u in uw tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geeft u door: 5 koolmezen.
Uw telling geeft u op vrijdag 24, zaterdag 25 of zondag 26 januari 2025 gemakkelijk door via de web-app mijntuinvogeltelling.nl. Het telformulier staat dan voor u klaar. Vul uw telling uiterlijk maandagochtend 27 januari in vóór 12 uur.
Tip: zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak een foto met uw smartphone en u kunt na uw half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels u zag.Zoals u ziet dragen wij van Het Dierenparadijs ook de tuinvogels een warm hart toe. 

Daarom hebben we ook meerdere producten van Tijssen, Hobbyfirst, Esve, CJ wildlife, Lona en Suet to go  voor de tuinvogels.

Tijssen heeft een breed assortiment voor uw buitenvogels/ tuinvogels. Zo hebben wij van Het Dierenparadijs de volgende artikelen in het assortiment:
tortelduif voeding is een bonte mix van verschillende zaden. Dit voer kan gebruikt worden voor tortelduiven en buitenvogels.
U kunt het voer in voederstandaards en voederhuisjes doen.
strooi voeding vogels gebruiken het hele jaar veel energie. Het is daarom belangrijk om vogels in onze tuinen het hele jaar door van extra voeding te voorzien.
mussenzaad is een speciaal samengesteld zaadmengsel voor de buitenlevende mussen.
mezenbollen bol met voedzaam vet en heerlijke zaden misstaat in geen enkele tuin.
pindanetjes Verwen de buitenvogels met deze lekkere pinda’s in een handig netje.
De vogels kunnen eraan hangen en zich zo te goed doen aan het lekkers.
Voor u is het een genot om naar dit tafereel te kijken.
doppinda's zijn een heerlijke lekkernij voor vogels, ze maken ze graag open om bij de pinda te komen.
U kunt de doppinda’s voor binnen of  buiten gebruiken.
doppinda slingers Verwen uw gevleugelde vriendjes in uw tuin met deze heerlijke doppindaslinger. doppinda slingers leveren de juiste vetten, vitaminen en mineralen die vogels nodig hebben en zijn een perfecte aanvulling op een vogeldieet. Daarnaast trekt u met een dop pindaslinger grotere vogels aan en zorgt u voor een grotere variatie aan vogels in uw tuin!
gedroogde meelwormen zijn een goede bron van eiwitten. De meelwormen zijn de larven van de meeltor.
U kunt de ze aanbieden aan zowel binnen- als buitenvogels
zonnepitten zijn niet alleen een lekkere maar ook een hele belangrijke aanvulling op het dagelijkse voer.
Met name voor parkieten en papegaaiensoorten zijn de pitten essentieel.
Voor buitenvogels kunt u de zonnepitten ook goed gebruiken als extra lekkernij
gepelde pinda's zijn van hoge kwaliteit en erg geschikt als voeding voor tuinvogels en eekhoorns. De pinda's zijn olierijk en bevatten veel eiwitten. Pinda's worden onder andere erg graag gegeten door mussen, spechten, koolmezen en pimpelmezen.
gebroken zonnenpitten en hele zonnenpitten in een netje. Een energierijke voeding, rijk aan voedingsstoffen, gemakkelijk verteerbaar en bieden de energie die vogels nodig hebben om de koude wintermaanden door te komen. Vogels zoals roodborstjes, mezen en vinken hebben een sterke voorkeur voor gepelde zonnebloempitten, vanwege hun smakelijke en voedzame eigenschappen, en is 1 van hun meest favoriete buitenvogelvoer.Van Hobby first hebben wij van Het Dierenparadijs de volgende buitenvogel/ tuinvogel producten in het assortiment:
Cold at night (najaar en winter) Deze mengeling is speciaal samengesteld voor de koudere dagen wanneer de vogels extra energie het meest nodig hebben. Best aanbieden op een voedertafel voor de mussen en vinken, en in een hangende silo voor de mezen.
Geschikt voor het voederen tijdens herfst en winter.
Geschikt voor het voederen op: tafel en feeder
Clean garden Met enkel voorgepelde en gebroken zaden en granen en houdt u uw tuin en terras proper. Ook is er geen kans dat op de grond gevallen zaadjes gaan ontkiemen en zo ongewenste planten zullen groeien.
Geschikt voor diverse vogels zoals mussen, vinken en mezen : perfect dus te serveren op voedertafel, in voedersilo of in een schaal op de grond. Deze mix werd zo ontworpen dat er geen restanten overblijven. De vogels kunnen er dus geen zooitje van maken! Deze mix is biologisch afbreekbaar en laat ook geen plekken na op jou terrastegels.
Geschikt voor het voederen tijdens alle seizoenen.
Geschikt voor het voederen op: grond, tafel en feeder
Finches and friends Deze rijkelijk gevarieerde mengeling vol fijne zaden van groenten, grassen en kruiden vormen een ware lekkernij voor alle vinkachtigen in uw tuin.
Vinken, sijsen, mussen, groenlingen,... zoeken hun voeding op de grond, maar komen ook naar een voedertafel.
Geschikt voor het voederen tijdens alle seizoenen.
Geschikt voor het voederen op: grond en tafel.
Table blend Een fijnere mengeling van granen, noten en pitten voor de kleinere vogels die van de grond weggejaagd worden door de grotere vogels en die een stabiele ondergrond verkiezen.
Kies een voedertafel met dak - zo blijft het voeder droog en worden houtduiven verhinderd te landen. Huis- en ringmussen, roodborstjes, alle soorten vinken, mezen en sijsen bezoeken graag een rijkelijk gevulde voedertafel.
Geschikt voor het voederen tijdens alle seizoenen.
Geschikt voor het voederen op: tafel
Ground blend Een grovere blend van granen en zaden, speciaal op maat van deze vogels die altijd op de grond hun voeder zoeken.
Lijsters, koperwieken, merels, spreeuwen, hout- en tortelduiven zijn de meest opgemerkte gasten die de restjes opeten van wat er uit een feeder of van de voedertafel valt. Biedt altijd het voeder aan in een schaal om vervuiling te voorkomen.
Geschikt voor het voederen tijdens alle seizoenen.
Geschikt voor het voederen op: grond
Diner feast Deze rijkelijk gevarieerde mengeling zal diverse soorten van klein tot groot weten te bekoren het hele jaar door.
Mezen zijn ware acrobaten en verkiezen een hangend voederstation. Als roodborstjes en winterkoninkjes niet enkel dienen tevreden te zijn met wat van de voedertafel valt, kun je ook best op de grond een voederschaal plaatsen.
Met 25 diverse ingrediënten inclusief bessen, pinda’s, groenten- en kruidenzaden en zelfs couscous.
Geschikt voor het voederen tijdens alle seizoenen.
Geschikt voor het voederen op: grond, tafel en feeder
Young life (voorjaar en zomer) Vanaf het voorjaar is er volop activiteit.
Deze met extra proteine en calcium verrijkte voeding biedt alle garanties voor een goede kweek van het ouderpaar en een prima ontwikkeling van de jongen. Met fijne zaden zodat alles perfect hapklaar is. Biedt dit voeder aan via voederschaal, -tafel of in een hangend voederhuisje.
Geschikt voor het voederen tijdens lente en zomer.
Geschikt voor het voederen op: grond, tafel en feeder
WildLife Energy Coconut Halve kokosnoot gevuld met vet, zaden en granen.
Deze kokosnoot is handig te bevestigen in uw tuin en lokt tal van mooie, kleurrijke vogels. Deze kokosnoot geeft de vogels de extra aanvulling van vitaminen en mineralen die ze nodig hebben. De kokosnoot heeft een natuurlijke uitstraling en geeft de vogels de nodige grip zodat ze op een handige manier van de kokosnoot kunnen genieten.
Van Esve hebben wij van Het Dierenparadijs de volgende buitenvogel/ tuinvogel producten in het assortiment:
Meelwormen emmer. aanvullend diervoeder voor vogels Meelwormen zijn zeer eiwitrijk en daardoor een uitstekende bron van energie, maar bovenal een traktatie voor uw kippen, hoenders, volièrevogels en de insectenetende buitenvogels. Doordat deze meelwormen gevriesdroogd zijn, zijn ze lang houdbaar en blijft de smaak behouden.
Pinda Gepeld emmer. Aanvullend diervoeder voor (buiten)vogels. 100% natuurlijke pinda's. Pinda's zijn voedzaam en gezond. Ze zijn rijk aan vet en bevatten vitamine B3, B11 en E. Vogels zijn er dol op. Geschikt voor alle seizoenen.
Strooivoer Kiemvrij emmer. Aanvullend diervoeder voor vogels. Zeer calorierijk, voedzaam en gezond. Geschikt voor alle seizoenen.
Strooivoer met Meelwormen emmer. Aanvullend diervoeder voor vogels. Zeer calorierijk, voedzaam en gezond. Geschikt voor alle seizoenen.
Zonnepitten Gepeld emmer. Aanvullend diervoeder voor vogels. De zonnepitten hebben geen harde schil meer, dus ook eenvoudig voor kleine vogels. Calorierijk, voedzaam en gezond.
Zonnepitten Gestreept emmer. Aanvullend diervoeder voor vogels. Gestreepte zonnepitten zijn vol van smaak, zeer calorierijk, voedzaam en gezondVan CJ Wildlife hebben wij van Het Dierenparadijs de volgende buitenvogel/ tuinvogel producten in het assortiment:
CJ Pindakaas met Bosvruchten
CJ Pindakaas original
CJ Pindakaas Noot / Insect
CJ Pindakaas met meelwormen

CJ pindakaas met stukjes noot


Een populaire traktatie voor tuinvogels bij jou in de tuin, terras of op balkon, en bovendien ook nog eens voedzaam en lekker. Maar je hebt vogelpindakaas en échte LONA tuinvogelpindakaas. LONA pindakaas is gemaakt van heel veel echte pinda’s. Daarin is LONA onderscheidend. Tuinvogels herkennen die al van verre. Rijk aan koolhydraten en boordevol lichaamsopbouwende proteïnen voor het hele jaar door. Verkrijgbaar in de 3 verschillende "smaken" noten, zaden en meelwormen.
Suet To Go Energie Blok 320 gram is aanvullend diervoer voor tuinvogels uit vet aangevuld met zaden, gedroogde insecten, meelwormen of bessen een heerlijke en broodnodige energieboost voor wilde vogels in de winter. Vogels hebben in de winter minder voedsel voorhanden, en toch veel energie nodig om warm te blijven. Door de vogels in jouw tuin of balkon een vetblok aan te bieden, ondersteun jij hen in deze moeilijke tijd. Dit vetblok bestaat uit vet met zaden en gedroogde insecten voor extra eiwitten en voedingsstoffen. Bied het vetblok aan in een vetblokhouder of op een voedertafel. Ideaal voor de winter, maar kan het gehele jaar rond gegeven worden!- Vetblok voor tuinvogels- Uit vet met zaden en gedroogde insecten - Om vogels van extra energie te voorzien tijdens elk seizoen- Vooral zeer belangrijk in de winter.Verder hebben wij nog meerdere voeder mogelijkheden, Denk aan window feeders, voersilo's en pindakaas pot houders.Hebben wij een product niet op voorraad of wilt u een ander formaat, vraag bij een van onze medewerkers naar de mogelijkheden. Mocht u nog aanvullende vragen hebben, vraag het aan via ons contact formulier of aan een van onze medewerkers!

E-mailen
Bellen